Den Bosch 073-7600100 | Oss 0412-693131

Nieuws

dec 29, 2017
|
Ingezonden door: vanewijk
|
Categorie: Algemeen

Trouwen en gemeenschap van goederen

Gaat u trouwen op of na 1 januari 2018? Let dan op. De huidige regels rondom de wettelijke gemeenschap van goederen gaan wijzigen. Trouwen vanaf 1 januari 2018 leidt automatisch tot een beperkte gemeenschap van goederen.

De nieuwe wet houdt in dat al uw bezittingen en schulden die u vóór het huwelijk heeft opgebouwd niet automatisch in de gemeenschap van goederen vallen. U “behoudt” uw eigen bezittingen en u blijft persoonlijk verantwoordelijk voor deze schulden. Ook erfenissen en schenkingen die u tijdens het huwelijk ontvangt, blijven in beginsel buiten de gemeenschap van goederen. Om hiervan af te wijken is onder omstandigheden een zogeheten ‘insluitingsclausule’ mogelijk.

Wat is wel gemeenschappelijk?

Alles wat u samen tijdens het huwelijk opbouwt, wordt gemeenschappelijk. Indien u anders wenst, dan dient u huwelijkse voorwaarden op te maken.

Let op dat u duidelijk in uw administratie vastlegt wat gemeenschappelijk en privé vermogen is. Juist op dit punt gaat het vaak mis. Het is dan niet meer duidelijk welk vermogen tot welke echtgenoot behoort en daardoor kunnen er voor u nadelige gevolgen ontstaan.

U bent al gehuwd

Ten aanzien van huwelijken die zijn gesloten vóór 1 januari 2018 zijn er met name veranderingen voor een echtgenoot-ondernemer die in de huidige wettelijke gemeenschap van goederen is gehuwd maar wiens ondernemingsvermogen privé is. Deze echtgenoot-ondernemer is door overgangsbepalingen een redelijke vergoeding verschuldigd aan de gemeenschap, tenzij dit wordt uitgesloten bij huwelijkse voorwaarden.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met onze vakgroep Familierecht.